Vadbe

Vadbe so primerne tako za začetnike kot za že izkušene v (Iyengar) jogi. Skupine so majhne (od 4 do 10 vadečih) težavnost pa prilagojena udeležencem na vadbi. Zahtevnost vadbe lahko variira, na čase zahteva precej “moške” moči, vzdržljivosti in kontrole, na čase pa veliko “ženske” fleksibilnosti, mehkobe in globine. 
Na vadbi dajemo glavni poudarek na zavedanju telesa (in posledično uma), preciznosti in anatomsko pravilni izvedbi jogijskih položajev ter dihanju. Uporabljajo se tudi pripomočke, da lahko z njihovo pomočjo vsi izkusijo dobrodejne, terapevtske učinke položajev.
Spodaj so kratki opisi vadb, več informacij glede primernosti vadb za Vas pa lahko dobite tudi neposredno na gsm: 051 354 963 ali preko e-pošte: miha.joga@gmail.com. Predhodne prijave so obvezne.
Na začetku semestra si izberete določen termin, tekom semestra pa lahko (s pomočjo programa Studionaut) dodatno prilagajate svoje obiskovanje/nadomeščanja po različnih terminih. Priporočljivo je, da se vadbi priključite na začetku semestra, v koliko to ni mogoče, ste dobrodošli tudi kasneje. 

Iyengar joga, Joga, Prilagojena vadba

Vadbe se pričnejo z začetnim umirjanje oz kratko meditacijo, nato sledi aktivno izvajanje jogijskih položajev, ki se na koncu prevesi v umirjanje in vodeno sproščanje. Vsak teden se vadba nanaša na drugo tematiko:

  • Stoječi položaji;
  • Sedeči položaji, predkloni oz podaljšanja naprej in zasuki;
  • Zakloni oz podaljšanja nazaj, pozdrav soncu;
  • Regenerativni položaji in tehnike dihanja (Pranayama);
  • nato se spet vrnemo k temi prvega tedna

Obrnjeni položaji (kot so sveča in stoja na glavi) so v takšni ali drugačni varianti vključeni v vsako vadbo. Dodatno se vključi/prilagodi vadbo glede na potrebe ali (zdravstvena) omejitve vadečega/ih. Tekom semestra se vadeči temeljito seznanijo z več kot 60-timi jogijskimi položaji in tehnikami dihanja.

ardha chandra

Joga s Tejko in Miha S. je identična ostalim Iyengar vadbam, le da pri Tejki ne uporabljamo zaščiten znak “Iyengar”, ker še nista polno certificiarana Iyengar učitelja.

Prilagojena vadba (torek in sreda 16:30) je podobna “normalni” Iyengar vadbi, le da je malenkost krajša (75 min), ima počasnejši tempo in se prilagaja morebitnim zdravstvenim omejitvam prisotnih. Primerna je za vadeče, ki jim zaradi različnih zdravstvenih težav težavnost normalne vadbe neprimerna, za starejše, za začetnike, ter za vse, ki jim je bližje počasen, natančen in umirjen pristop k vadbi.


“Light on Yoga” vadba   (Trenutno ni na programu)

Na tej vadbi sledimo vadbenim zaporedjem, ki jih je B.K.S. Iyengar navedel v svoji knjižni klasiki Light on Yoga (1964). Pripomočke uporabljamo minimalno, vadba je bolj dinamične naravnana, tako v hitrosti izvedbe položajev, kot v njihovem številu. Generalno gledano je bolj zahtevna vadba.

61z0qCMniDL._SX258_BO1,204,203,200_


Regenerativna vadba

Telesna, mentalna in energetska regeneracija. Sprostitev telesa in duha. Poudarek je na podprtih in obteženih ležeči položajih, obrnjenih položajih, raziskovanju diha (pranayama) ter meditaciji. V položajih ostajamo dalj časa, razvijamo čuječnost, treniramo našo pozornost.

Restorative-page-001 

Sobotne poglobljene delavnice

Potekajo enkrat mesečno. Dopoldanski del (3 ure) je namenjen raziskovanju, poglabljanju znanja in razumevanja jogijskih položajev in tehnik dihanja, popoldanski del (2 uri) pa so tematsko sestavljena vadbe pretežno orientirane na regeneracijo.

Delavnice so namenjene že izkušenim vadečim ter učiteljem joge.

Število udeležencev je omejeno na 8. Vadbo vodi Miha.

Pdhanurasana


Iyengar joga za za nosečnice  (povprašajte nas po terminu)

Vadba je namenjena (in prilagojena) izključno nosečnicam (po 14 tednu nosečnosti).

DSCN6517


Meditacija   (trenutno ni na programu)Virasana3

Izvajamo budistične tehnike meditacije. In sicer v torkih zjutraj od 8:00 do 8:40 Anapana tehnika meditacije – osredotočanje pozornosti na dih. Dobrodošli so vsi, začetniki naj pridejo 15 minut pred začetkom. Potrebna je predhodna najava.

V nedeljah ob 18:00 – 19:00 pa poteka Vipassana skupinsko sedenje in je primerna le za tiste, ki so že opravili 10-dnevni Vipassana meditacijski umik (več o njem si lahko preberete na www.dhamma.org).

 


Individualna vadba in najem učitelja

Individualno vadba/obravnava za specifične zdravstvene težave posameznika, telesna ali psihološka stanja ali pa le na posebno željo vadečega. Traja 1 uro do 1 ure in pol, cena se giblje med 40 in 45 eur, odvisno od dolžine vadbe, število vadb in tudi od plačilne zmožnosti udeleženca.

Možna je tudi “semi individualna” vadba za majhno skupino ljudi.  Cena: 2 osebi = 50 eur, 3 osebe = 60 eur.

Najem učitelja za zaprto skupino. Prostor lahko priskrbimo mi ali izvedemo v vaših prostorih. Cena je odvisna od števila vadb, števila udeležencev, učitelja/učiteljev, prostora izvedbe itd.Varuna4